Om oss

OM OSS - Helena och Stefan


Jag heter Helena Sandström Jonsson och tillsammans med min man Stefan har vi kennel Ewoke's. Vi bor på en mindre gård med gamla anor och en härlig, stor tomt i Långnäs ca 15 km väster om Piteå. Här har vi nära till Piteå stad samtidigt som fina träningsmarker finns direkt runt knuten och i vår omnejd. Barnen som nu blivit stora är alla utflyttade sedan en tid tillbaka, så kvar i huset är vi två med våra flattar, katten Arne och några höns av olika raser. Till vardags arbetar jag som lärare och Stefan som snickare.


Den som har det egentliga hundintresset i familjen är jag, Helena. 1986 kom den första flatcoated retrievern in i mitt liv och trots ett mellanspel med schäfer och tankar på ytterligare någon ras, är flatten helt klart den ras som står mitt hjärta närmast.


Stefans stora intresse förutom fiske är motor i allmänhet och amerikanare i synnerhet. Hemma har han skönheten Pontiac Tempest -68 (se foto längre ned). Även om motorintresset tar sin tid kan Stefan ofta ses tillsammans med mig på olika hundarrangemang och är en stor hjälp för mig och kennelverksamheten.


Förutom respektives egna stora intressen är våra gemensamma intressen natur, fiske och skoterkörning. Vi förgyller gärna vår lediga tid i Arjeplogsfjällen eller i Strömfors där vi har fritidshus. Där trivs vi och hundarna otroligt bra med träningsmarker, vackra fjäll och fina fiskevatten in på knuten.


Under de år jag varit aktiv hundägare har jag provat på det mesta som har med hund att göra såsom utställning, lydnad, bruks, viltspår och jaktprov. Jag började mitt aktiva hundliv genom Svenska Brukshundsklubben och har tävlat i lydnad och bruksgrenarna spår och rapport. Vår andra hund Zico utbildades till tjänstehund i räddning, just räddningsarbetet gjorde mig medveten om det enorma värde en mentalt stabil hund har. Har hunden bra mentalitet så kan man göra vad man vill med den. Jätteviktigt! Jag har med tiden insett att man i jaktträningen får kombinera och nyttja alla bitar i hundtävlandet och denna provform är den jag helst ägnar mig åt idag.


Under mina år inom Svenska Brukshundklubben har jag förutom det egna tränandet och tävlandet även utbildat mig till SBK-instruktör och tävlingsledare.  Jag är också certifierad instruktör, provledare och kommissarie inom Svenska Spaniel och Retrieverklubben och har hållit en kurs per år i snart 20 års tid. Som föreningsaktiv i SSRK:s lokala sektion har jag nog suttit på alla platser från ordförande och utbildningsansvarig till suppleant.


Allra roligast är det att hålla på med uppfödning.  Det har inte bara handlat om hundar utan också om många valpköpare som blivit nära och kära vänner. Första kullen såg dagens ljus år 1990 och jag har ca en kull per år där kombinationen i första hand defektmässigt ska vara så säker som möjligt. Hellre en frisk och sund hund som uppnår hög ålder framför ngt annat. Mentaliteten är en annan sak jag känner starkt för i kombination med arbetslust och exteriör. Eftersom det praktiskt sett inte går att spara en valp från varje kull är jag istället delägare i några tikar. På det sättet får alla hundarar den egentid de behöver med motion och träning och de kan bo och leva som kära familjemedlemmar.

Historian om Ewoke's


Att det blev just flatcoated retriever för mig var en ren tillfällighet. Jag sökte efter ras som skulle trivas med ett aktivt liv, vara lättlärd, samtidigt som den skulle vara frisk och barnkär. Efter att träffat två svarta, svansviftande flattar, var jag helt såld och behövde inte leta längre. 1986 kom Nadja, SE LCH Carins Olga hem till oss.


Många flatägare kan intyga att rasen ger en mersmak och 1988 kom vi att skaffa flat nummer två. Denna gång en brun hanhund som vi kallade Zico, SE LCH TJH(RH) O´Flanagan Fermium. 1990 var det åter dags för ytterligare en tik, lilla Trixie, SE UCH Toffedreams Princess Beatrix.


Ett stort tack till Lena Hägglund, Kennel O´Flanagan samt Lena Sundquist, Kennel Toffedreams för dessa underbara hundar. Dessa tre hundar bildade grunden för min uppfödning och ligger bakom de flesta av kennelns hundar. Ni kan läsa mer om dem i Minneslunden.



Kennel Ewoke's idag


Idag har vi fyra flattar boendes hemma hos oss, Myrra , Pripps, Zälma och Zia. Mer om dem finns att läsa på deras egna sidar under Våra hundar.