Suprise-kullen..:: KULL 1


Ewoke's Second Amendment


Jaktprov: 2 nkl

Utställning: Exc 3 ökk


HD/ED: A/Ua(0)


Ewoke's Final Fantasy Dream


Jaktprov: 1 ökl

Utställning: R-cert, 3 bt, flera CK


HD/ED: A/Ua(0)


Har blivit påmind om att inget mäter sig mot moder natur :) Tre gånger har vi enligt konstens alla regler parat Yrsa med tre jättehärliga hanhundar men utan dräktighet. Vi gav upp hoppet  om en sista kull på henne och glädjs istället för de två tidigare så trevliga och duktiga kullarna hon gett oss. Men nu har Yrza överraskat oss och bevisat motsatsen! Hon har tagit saken i egen hand så som hon ville ha det och gett oss åtta välskapta och välmående valpar. Stolt far till valparna är vår härliga och lovande, men ännu unga, hane Ewoke's Second Amendment "Kenta".


KENTA är ännu en ung hund som lovar mycket gott för framtiden men som ännu är oprövad. Han syntes tidigt i valplådan som den som ständigt bar på allt och allting och som dessutom alltid bjudit på allt på ett fantastiskt sätt.

Av vad vi har kunnat se så här långt i träningen så visar Kenta prov på fina egenskaper i retrieverarbete. Hans största förtjänst i arbete är det fria söket där han har ett mycket bra sökmönster och täcker mark effektivt,  är följsam och lyhörd, tyst i alla lägen och är helt spontan på allt vilt. Kommer att starta på  jaktprov under hösten och tränas för fullt i nuläget.


Exteriört är han en större, långlinjerad hane. Han har en fin ram att växa i, har ett välskuret huvud med härligt uttryck och välformade ögon och ögonplacering. Hade kunna önska en tanke mer längd i huvudet för att harmoniera längderna i övriga kroppen. Lång hals och väl tillbakalagd skuldra, stark rygg och starkt bakställ, rör sig väl runt om. Kunde ha önskat ett något bättre vinklat framställ och mer utvecklat förbröst. Kenta är en hane som exteriört kommer att ta tid på sig, precis som sin mor Zaga.


Kenta är en hund man fastnar för för sin godhet. Han är en så enkel hund att leva med i vardagen, är lugn och mild, ja helt enkelt en väldigt behaglig ung herre. 


YRZA är ett litet charmtroll av högsta klass, full av humor och som gärna bjuder på ett skratt. Hon är vänligheten personifierad som inte tror ont om något eller någon. Yrza har visat sig vara en fantastisk avelstik med sina två kullar med friska, trevliga individer som förutom väldigt fina arbetsegenskaper även har ett vackert yttre.


Arbetsmässigt är Yrza en tik full av kvaliteér. Hon är en ärlig, mycket följsam tik som alltid vill göra rätt, lyhörd på minsta signal. Hon är en liten, mycket kvick tik med massor av fart tillsammans med en utmärkt koncentrationsförmåga. Inte alltid helt lätt att hänga med i svängarna som förare! Ju mer som händer desto mer fokuserad blir hon. Yrza har ett utmärkt minne och är en mycket säker markör. Yrza är en utmärkt viltfinnare och söker med hög intensitet och stil! Yrza har ett 1:a pris i öppenklass. Mitt ryggproblem har gjort att jag inte kunnat träna Yrza som önskat de senaste åren, är annars övertygad om att även den andra 1:an skulle varit i land då hon är en riktig pärla i arbete.


Exteriört är Yrza en mindre tik med massor av päls. Hon är välbyggd med jättefina vinklar såväl fram som bak. Yrza har ett sött, feminint huvud med vaket och vänligt uttryck och utmärkt placerade ögon. Om jag hade fått önska så skulle jag önskat lite mörkare ögon och lite bättre tillbakalagd skuldra. Hon har en utmärkt front och bröstkorg, stabil rygg och ett fint kors, starkt bakställ och utmärkta, kattlika tassar. Yrza rör sig med ett långt, stramt och vägvinnande steg med härligt driv!


Yrza kommer från vår så duktiga Finalkull. Deras mor Vilma, LPI Ewoke’s Arwen Undémiel, var en enastående tik som fick en kull - Finalkullen. Vilma blev elithund på endast fyra starter tränad och förd av sin unga matte. Hennes fantastiska arbetsegenskaper kan vi se att hon har fört vidare till sina avkommor där fyra av sex idag har 1:a pris i Nkl, varav Yrza har 1:a pris Ökl på jaktprov. Utmärkande för Finalkullen är deras koncentrationsförmåga och av-och-på-knapp, de har full fart i arbete för att sedan lungt och fokuserat vänta på sin tur i passivitet. Detta är något som också tydligt går att se i Yrzas tidigare två kullar samt hennes kullbror Gandhis två ännu unga kullar.


De meriterade kullsyskonen till Yrza är:

* Ewoke's Final Fireworks Jakt: 2.a Öklkl, flera x CK på utställning.

* Ewoke's Final Edition Jakt: 1 Nkl, CK på utställning.

* LPI Ewoke's Final Call For You Jakt: 3 Ökl, 1 Ökl på utställning.


Kullen uppvisar förutom deras härliga arbetsegenskaper en utmärkt mentalitet; miljöstarka, orädda, nyfikna och en utmärkt förmåga att balansera mellan aktivitet och passivitet.


Vi tror med denna kull få ett gäng härliga, balanserade arbetshundar med fin exteriör. Yrza har gjort ett genomtänkt val av kavaljer, de båda kompletterar varandra utmärkt och har många gemensamma styrkor. Dessutom kommer de båda ur långlivade, friska och mentalt mycktet trevliga och stabila linjer. Yrza och Kenta gjorde det som jag själv flera gånger funderat på men avstått, för visst finns det några andra lämpliga hanhundar som inte bor under samma tak som Yrza - ja i alla fall när vi försöker enligt konstens alla regler :)Kullens stamtavla (Inavelsgrad: 1,2 %)Ewoke's Second AmendmentEwoke's Final Fantasy Dream

Micawbers Flaming Mt Erebus
Ewoke's Ars AmandiSE VCH NORD UCH INT UCH Inkwells Final GuessLPI

Ewoke's Arwen Undómiel


  Roughcovers Moutaineer


Micawbers My Own Flaming Design


SE U(U)CH TJH(RDH) NO UCH

Black Mica's Technical Knock-Out


TJH(rh)

Ewoke's Le Monde


Belsud Black Taurus


SE U(U)CH

Inkwells Guess My Name

 

SE V-01 SE U(U)CH

Gunways Nitro Man


Ewoke's Lucky Charm